İzmir Arkeoloji Müzesi 2023
İzmir Arkeoloji Müzesi
İzmir Arkeoloji Müzesi Ege bölgesi ve İzmir sınırları içerisinde yürütülmüş ve devam eden kazı çalışmalarında yer alan pek çok esere izmir Arkeoloji Müzesi ev sahipliği yapmaktadır. Müze, 1924 yılında Basmane kapılar semti üzerinde kurulup, 1927 yılında Ayavukla Kilisesin’de Asar-ı Atika Müzesi ismiyle ziyaretçilere açılmıştır. 1951 yılında Kültürpark içerisinde ikinci müze yeri açılmıştır. Yerli turist dışında yabancı turistlerin de ilgisini de fazlaca çekmektedir. Çevrede mevcut olan antik kentlerden çıkan eser sayısının fazla olmasından dolayı, ihtiyaç duyulan modern ve yeni müze binası 5000 metrekare alanına inşa edilmiştir. İzmir Arkeoloji Müzesi toplamda üç kattan oluşmaktadır.

İzmir Arkeoloji Müzesi Eserleri Hakkında Bilgi
İçerisinde teşhir salonları, eser depoları, konferans salonu, fotoğrafhane, restorasyon laboratuvarı, arşiv deposu ve kütüphane bulunmaktadır. Tüm eserlerin farklı kategorilerde hem korunup hem saklandığı depolar ise müze içerisinde yer almaktadır. Arkeoloji müzesi içerisinde İzmir Körfezi’nin çevresinde bulunan antik yerleşmelerin eserleri yanı sıra Bronz çağı, Yunan ve Roma dönemlerine dek uzanan 5000’in üzerinde eser sergilenmektedir.
İzmir Arkeoloji Müzesinin Eserleri
İzmir Arkeoloji Müzesi içerisinde, eserler bakımından pek çok farklı dönem ve kültüre ait ilgi çekici teşhirleri bulunmaktadır. Binlerce kişi İzmir ve çevre bölgelerinin tarihini öğrenmek ve eserleri görebilmek için ziyarete gelmektedir. Büyük bir alana sahip müzede kısıtlı ziyaret yerleri bulunduğundan dolayı 1-2 saat içerisinde tüm katları gezebilirsiniz.

Müzenin Alt Katı: Müzenin alt katı bahçe bölümüdür, burada teşhir uygulaması vardır. Aydın Geyre kentinde gerçekleştirilen kazılar sırasında çıkarılan tiyatro frizleri, en fazla ilgi çeken eserler arasındadır. Alt katta çeşitli lahit, stel, heykel ve yazıtlar bulunmaktadır. Antik dünyada lahitlerin ünlü olduğu, pişmiş topraktan yapılmış Klazomenai lahitleri de
Müzenin Orta Katı: Giriş katı olarak isimlendirilir. Taş Eserler Salonu içinde taş ve mermer çeşitlerinde heykeltraşların büst, porte, heykel veya mask eserleri yer almaktadır. Üst katta bulunan Ord. Prof. Ekrem Akurgal Seramik Eserler Salonu içerisinde sergilenen plastik eserlerin tümü Roma ve Helenistik dönemine aittir.
Müzenin Üst Katı: Bronz ve cam eserler, çanak, yüzük taşları, çömlek, pişmiş toprakla yapılan heykelcilik veya kandil gibi ufak boyutlu olan eserler gruplandırılmıştır.